top of page

Grattis Sigge! Andra plats i SM 2015

Den 25 september 2015 kl 06.30 startade för första gången en hälleforshund på SM. På startplatsen, i skogarna runt Långberget utanför Sysslebäck i Värmland, stod Hälleforsaren Rävamyrens Sigge (AS20601/2012) samt ägaren Anders Broman från Skorped. Sigge representerade Västernorrland och han tillsammans med nio andra hundar skulle göra upp om vem som är årets bästa älghund. Övrigt startfält bestod av fem jämthundar, tre gråhundar och en laika. På jaktjournalens web kunde man följa ekipaget hela dagen och det märktes tidigt att Sigge var med i matchen om förstapriset. Redan kl 0650 rapporterades fast ståndsskall, ett ståndskall som visade sig sedan var på vildsvin men snart hade Sigge rätt djur framför sig och dagen kunde fortsätta i älgens tecken. Klockan 1317, när provet avslutades, skällde fortfarande Sigge på älg. En spänd väntan väntade fram till resultatet av tävlingen redovisades kl 1900. Sigge fick 86,5 poäng endast 1 poäng efter Jämthunden Wilke som tog hem SM med 87,5 poäng.

På väg hem i bilen från SM blev Anders uppringd och intervjuad av klubbbens ordföranden Wåge Lundgrehn, nedan följer intervjun:

W:Hej Anders, har du hunnit landa och känna efter  ännu?
A: Nej, det är väl egentligen först nu när man fått en stund för sig själv man börjar inse vad vi ställt till med. Det känns helt fantastiskt och en otrolig känsla!

W: Gårdagen började med ett okänt vilt, vildsvin.
A: Ja, Sigge drog ju direkt jag släppte honom och tog upp direkt. Jag sade direkt till domare och vägvisare att det där inte älg. Det betedde sig väldigt egendomligt och vi funderade på om det var björn. Det blev gångstånd, stånd och sen började det bukta och jag fattade ingenting. Jag lyckades kalla in och koppla Sigge och vi hittade färska vildsvinsbök och spår. Så det var en ny upplevelse.
Sen drog Sigge igen och tog upp på ca 1 km, och det stod bomfast. Efter 90 minuter smög domaren dit och jag var skitnervös att det var vildsvinet igen. Domaren kom tillbaka gravallvarlig och sade, ”nu har jag filmat något jag aldrig sett förut”. Jag blev iskall innan han sade ”en värmländsk älgko” med ett flin. Oj va skönt. Förresten en mycket duktig och taktisk domare som hela tiden tänkte efter hur vi skulle göra för maximal utdelning
Senare var Holger Nilsson in på ståndet och fotograferade både hund och älg.

W: Vad är Sigges starka sida?
A: Normalt sett söket, han har stort sök men tyvärr missade vi ju poängen på det då han fick upp direkt.

W: Vad jag kan förstå så det som avgjorde var söket och inkallningen?
A: Ja, söket kunde han med lite tur fått några poäng till på om han hunnit ta någon runda före upptag. Inkallningen visste jag att det inte skulle lyckas så det är inte mycket att säga om. Å andra sidan presterade han sin högsta poäng på jaktprov någonsin, så det räcker långt.

W: En andraplats är stort för både dig och rasen vid första SM-deltagandet.
A: Jag är otroligt nöjd med  andraplatsen, det känns verkligen som en seger och jag kan verkligen inte vara besviken. Det är stort att hamna på pallen vid ett SM. Sen innebär ju andraplatsen att vi får deltaga vid nordiska mästerskapen nästa år. Så jag får väl ta hem det istället.

W: Har du fått många gratulationer?
A: Ja otroligt, det plingar i telefon hela tiden och väldigt många runt oss igår kväll gratulerade innerligt, så det kan inte bli bättre.

W: Har du tränat och släppt honom mycket före?
A: Nej, faktiskt inte, jämn och lugn träning. Samt några jakttillfällen sista veckorna.

W: Tack Anders och återigen Stort Grattis.

Ett stort grattis Anders och Sigge, nu väntar vi spänt på Sigges deltagande i nordiska mästerskapen nästa år, men först ska Sigge skälla på många älgar under höstens jakt!

sigge.jpg
bottom of page