top of page

Ordföranden har ordet

BPH beskrivning Hälleforshund Hallen/Östersund 20230107

 

Vi var sex tappra och sju hundar som trotsade den dåliga prognosen om ihållande regn och rusk. Som tur var blev det uppehåll och perfekt väder för hundarna med lämplig temperatur.

Ytterligare två Hällar BPH-beskrevs i Malung samma dag, så det känns som att vi är på gång.

 

Anna Fors Ward med team är proffs på området och kan verkligen läsa och tolka hundars reaktion i de olika momenten, de har gedigen utbildning och många års erfarenhet. Teamet lotsade oss tryggt genom de olika spännande momenten. Ett Stort Tack till dom!!

 

Varför BPH beskriva?

Vad som framkommit efter drygt 32 000 beskrivningar och i 284 raser är att det finns en tydlig ärvbarhet över hur hundarna reagerar i de olika momenten. Det finns också skillnader mellan raser. Vissa raser har tagit fram ett BPH index för att kunna använda i avel för att förbättra rasers mentala hälsa.

Eftersom det finns skillnader mellan raser, kan man fråga sig vad är en typisk Hälleforsare jämfört med de andra älghundsraserna? Förmodligen finns inga skillnader, men om det finns skillnader är det dessa egenskaper vi skall slå vakt om, för att bevara Hälleforsarens egenskaper? Beskrivnings teamet tyckte efter att beskrivet våra hundar att de var mer lekfulla jämfört med de andra älghundsraserna. Helt klart, osäkert att veta om det så i överlag efter så få beskrivna hundar, framtiden får utvisa. Är det bra eller dåligt för jakten att de är lekfulla, ja det är många frågor vi kan ställa oss!  

Vi kan fylla på med ytterligare frågor, finns det kopplingar mellan BPH egenskaper och jaktegenskaper?

Kan det i framtiden vara någon  form av deklaration till valpköpare om föräldradjurens sociala/mentala egenskaper?

Vilka egenskaper vill jag ha på min valp?

Hur som helst forskas det en hel del i ämnet just nu så framtiden kommer att ge en del svar på dessa frågorna som vi ställt oss, hoppas jag!

 

Bästa Jägarhälsningar

/Jan-Erik Bjermkvist

hf_teddy.png
bottom of page